Algemeen

Duurzaamheid

2e Lean & Green Star voor Bakker Logistiek

Duurzaamheid meenemen in investeringsbeslissingen levert Bakker Logistiek Tweede Star op.

Met het vaststellen van de strategie voor de komende jaren heeft duurzaamheid een nog hogere prioriteit gekregen bij Bakker Logistiek in Zeewolde. Duurzaamheid is één van de vier pijlers waarop de strategie van Bakker Logistiek is gebouwd. Hierdoor wordt het makkelijker om het thema duurzaamheid terug te laten komen bij het maken van investeringsbeslissingen en bij de dagelijkse bedrijfsvoering.  

Toekomstgericht denken en doen

“Bakker Logistiek is een 125 jaar jong familiebedrijf waarbij met name naar het succes op de lange termijn wordt gekeken.” vertelt Toon Verhoeven, CEO van deze Logistieke dienstverlener in met name voedingsmiddelenopslag en -distributie. De langetermijnvisie en het feit dat de vierde generatie in aantocht is, maken samen dat duurzaamheid hoog op de agenda komt. “Zodat het ook werkt voor de volgende generatie.” 

Met dit gedachtegoed en door deelname aan het Lean & Green programma zijn ze bewuster gaan kijken naar de investeringen die ze doen. Zo kijkt Bakker bij elke investering of dit de onderneming dichter bij hun duurzaamheidsdoelstellingen kan brengen. Zoals een uitbreiding van hun locatie in Heerenveen. Daarbij werd gelijk gedacht aan zonnepanelen, verbeterde isolatie en LED–verlichting. Maar ook aan de vraagstelling hoe ze kortere rijafstanden kunnen realiseren en op welke manier intern transportmateriaal kan bijdragen aan de verduurzaming.

De markt overtreffen

Voor het bedrijf zijn de Lean & Green Stars ook een stukje bewijsvoering en erkenning op het thema verduurzaming. “We waren benieuwd naar hoe we het doen ten opzichte van anderen.” – aldus Verhoeven. Zo kwamen ze bij Lean & Green terecht. Met behulp van de binnen het programma beschikbare data-analysetool BigMile konden ze inzicht krijgen in de CO2-performance en er tevens kwalificaties aan verbinden. 

Het was al snel duidelijk dat Bakker Logistiek op de goede weg is en het bedrijf kwam al snel in aanmerking voor een 2e Lean & Green Star. “Zulke successen vieren is wel fijn.” – geeft Verhoeven aan. Het helpt ook bij het gesprek met klanten en andere stakeholders. Daarnaast is het uiteraard ook een mooie kroon op het harde werk van alle Bakker Logistiek medewerkers.

Bakker heeft in 2021 de ambitie om 150 trailers te vervangen door een zo duurzaam mogelijk alternatief. Hierbij let de onderneming bijvoorbeeld op een lager gewicht van het voertuig, betere isolatie bij gekoeld transport, brandstof efficiency, schonere brandstofsoorten en lagere emissies. Kijken op welke manier de koeling van deze trailers kan voldoen aan de meest ideale omstandigheden, zonder concessies te doen op hun duurzaamheidswensen. Ook hun trucks krijgen aandacht. Momenteel rijdt er ook een flink aantal LNG trucks en het streven is om ook te starten met het gebruik van bio-LNG.

Verder onderzoekt Bakker Logistiek de mogelijkheden om de ‘last-mile’ stadsdistributie te elektrificeren door het inzetten van kleinere e-trucks. Daar hebben ze een pilot voor lopen in Rotterdam. Momenteel zijn ze dit elektrisch transport voor ‘ambient stromen’ ook aan het uitbreiden naar gekoeld transport. Daarvoor zijn ze een verdere samenwerking aangegaan met één van hun klanten.

Duurzaamheid bespreekbaar maken

Bij gesprekken met hun klanten staat duurzaamheid altijd op de agenda. “We vinden het belangrijk dit bespreekbaar te maken.” – aldus Verhoeven. Het is ook relevant voor de klant. Ze kijken daarbij naar alle aspecten, van warehousing tot transportplanning. Dit om met name “leeg rijden” door trucks te voorkomen.

“Elk bedrijf is natuurlijk op zoek naar hun onderscheidend vermogen en de beste wijze om dit te communiceren richting klanten.”  Met hun mooie prestaties en de tweede ster verwachten ze zichzelf ook nog sterker te kunnen profileren binnen de markt. Het maakt aantoonbaar wat de inzet op duurzaamheid van de afgelopen jaren waard is voor je bedrijf, je mensen en voor je klanten. “Maar bovenal is het ontzettend belangrijk om aandacht te hebben voor je omgeving. Dat alles wat je doet minimale impact heeft op de leefomgeving.” vult Verhoeven aan.  

Nog niet uitgelezen?

Bekijk ook eens

15 april 2021

Bakker Logistiek gehackt (update)

Lees meer

9 april 2021

Bakker Logistiek gehackt

Lees meer

28 januari 2021

Bakker Groep doneert aan Het vergeten Kind

Lees meer

7 januari 2021

Bakker Logistiek breidt Directieteam uit

Lees meer

29 juni 2020

1e Lean and Green star

Lees meer

Klaar om samen te werken?